Den kosmiska våren, galaxerna och det stora livspusslet – Nordenmark-föreläsningen i Lund den 10 oktober

Bakgrundsbild: NASA/ESA/Hubble HeritageKosmiska perspektiv i Lund: klicka för att hämta affischen som pdf

Nils Bergvall, professor i astronomi vid Uppsala universitet, håller årets populära Nordenmark-föreläsning den 10 oktober 2013 i Lund. Det blir den åttonde gången som Svenska Astronomiska Sällskapet arrangerar föreläsningen. Denna gång handlar det om kosmos – och om livet självt.

Tid: torsdag 10 oktober, kl 19:00
Plats: Palaestra hörsal, Universitetsplatsen, Lund (karta)
Fri entré. Alla är välkomna.

Såhär presenterar Nils Bergvall själv föreläsningen:

Några hundra miljoner år efter Big Bang skingrades den kosmiska natten. I ett fyrverkeri av nyfödda stjärnor fylldes universum med ljus. Tunga grundämnen spreds ut över de kosmiska djupen likt frön i en vårvind. Grunden för uppkomsten av liv var lagd. Men ändå frågar vi fortfarande – är vi ensamma i kosmos? Många forskare tror att vi snart kommer att upptäcka liv i andra solsystem. Vad händer då med vår syn på universum, livet och medvetandet?
Astronomerna arbetar över årmiljarder som kosmiska arkeologer. De stora teleskopen avslöjar ett ordnat universum. Stjärnornas hemmiljöer liknar självreglerande ekosystem. Galaxerna skapar fabriker för livsnödvändiga tunga grundämnen som pumpas ut till stora avstånd med hjälp av tunga svarta hål. Katastrofer förhindras. Är livet en grundegenskap hos universum? Eller är det hela en slump? Är vårt universum ett av många andra blinda universa, vart och ett med unika naturlagar, som råkade få förutsättningar för liv? Vad vi än tror, gör vår ökade kunskap oss mer och mer förbundna med det kosmiska. Vi blickar in i universum såsom i en spegel.

Föreläsningen är en del av konferensen Astronomdagarna 2013.

Rulla till toppen