Pressmeddelande: På lördag är det Astronomins dag och natt – rymdig temadag blir större än någonsin

Pressmeddelande – Svenska astronomiska sällskapet

På lördag är det Astronomins dag och natt – rymdig temadag blir större än någonsin

13 oktober 2014

Bild: Svenska astronomiska sällskapet, bakgrundsbild: Fredrik KarlssonAstronomins dag och natt 2014: rymdigt i hela landet. Klicka för att ladda ner bilden i storformat. (Bild: Svenska astronomiska sällskapet, bakgrundsbild: Fredrik Karlsson)

Lördagen den 18 oktober är det Astronomins dag och natt för tredje året i rad. Årets upplaga av Sveriges rymdigaste temadag blir den största hittills, med evenemang på minst 22 orter i hela landet. Stjärnskådningskvällar och föredrag blandas med andra, mer oväntade aktiviteter.

Astronomins dag och natt ägde rum för första gången 2012. Nu inne på sitt tredje år är Sveriges rymdigaste temadag större än någonsin.

Jesper Sollerman, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet som koordinerar Astronomins dag och natt, är professor i astronomi vid Stockholms universitet.

– Nästan alla är fascinerade av rymden och astronomi. På Astronomins dag och natt ska så många som möjligt få chansen att uppleva det fantastiska med universum, säger han.

Bland höjdpunkterna under Astronomins dag och natt den 18 oktober 2014:

Stjärnskådning genom teleskop: Många stora och små observatorier och astronomiföreningar håller öppet för allmänheten, som till exempel i Umeå, Östersund, Uppsala, Västerås, Stockholm, Saltsjöbaden, Örebro, Linköping, Göteborg, Värnamo, Lund och Malmö. Från mörka platser syns Vintergatsbandet som allra bäst denna helg. En höjdpunkt blir när den Internationella rymdstationen ISS syns under några minuter strax efter kl 19:30.

Sveriges första SpaceUp: Stockholm och KTH blir värd för Sveriges första SpaceUp, en så kallad okonferens där deltagarna själva bestämmer programmet i realtid. Deltar gör bland andra astronauten Christer Fuglesang. www.astronominsdag.se/stockholm

Familjedag om big bang i Göteborg: På science-centret Universeum i Göteborg möter astronomer, fysiker och neurovetare allmänheten för att debattera, experimentera och leka kring universums första början. Evenemanget ordnas av Sveriges unga akademi i samarbete med Chalmers och Onsala rymdobservatorium. www.astronominsdag.se/goteborg

Störst publik väntas i Stockholm: På Cosmonova och Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm pågår ett program av föredrag och filmer under hela dagen. Dessutom delas Svenska astronomiska sällskapets ungdomsstipendium ut till Anna Larsson, 19, som också kommer att berätta om norrsken. www.astronominsdag.se/stockholm

Astronomisk ungdom lanserar jordnära astronomiprojekt: Med nästan 400 medlemmar är föreningen Astronomisk ungdom en av landets allra största rymdrelaterade organisationer. Under Astronomins dag och natt lanserar de ett nytt projekt som syftar till att ge människan på gatan kontakt med rymden. Projektet annonseras på hemsidan www.astronomiskungdom.se på lördag morgon.

Evenemang planeras i Umeå, Östersund, Siljansnäs, Borlänge, Uppsala, Västerås, Stockholm, Saltsjöbaden, Örebro, Kumla, Norrköping, Linköping, Skövde, Borås, Göteborg, Onsala, Hylte, Tånnö utanför Värnamo, Sankt Olof utanför Simrishamn, Lund, Karlskrona och Malmö. Många av dessa orter deltar för första gången i Astronomins dag och natt.

För hela listan över evenemang under Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se.

Mer information:

Astronomins dag och natt startades 2012 på initiativ av Svenska Astronomiska Sällskapet med syfte att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för människor i hela Sverige. 2014 blir det Astronomins dag och natt för tredje gången. För mer om Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se.

Svenska Astronomiska Sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att göra astronomi tillgängligt för alla.www.astronomiska.se

Astronomisk Ungdom, Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsförening, grundades den 10 oktober 2012. www.astronomiskungdom.se

Kontakter:

Robert Cumming, pressansvarig, Svenska astronomiska sällskapet, 070-49 33 114 eller 031 772 5500, robert.cumming@chalmers.se
Jesper Sollerman, ordförande, Svenska astronomiska sällskapet, tel. 08-5537 8554, jesper@astro.su.se

Rulla till toppen