Pressmeddelande: Mars lyser upp när Astronomins dag och natt firas den 29 september

Astronomins dag och natt firas lördagen 29 september 2018. Festivalens tema Röd planet, blå planet sätter fokus på mänsklighetens favoritplaneter: jorden och Mars. Samtidigt lyser Mars klart på himlen och blir dragplåster på de många platserna där stjärnskådning avslutar festivalen. 

Bild: Jorden: NASA Visible Earth; Mars: ISRO / ISSDC / Emily Lakdawalla (CC BY-NC-SA 3.0)
Temat för Astronomins dag och natt är Röd planet, blå planet. Bilder: Jorden: NASA Visible Earth (källa); Mars: ISRO / ISSDC / Emily Lakdawalla (CC BY-NC-SA 3.0; källa)

Astronomins dag och natt firas i hela Sverige för sjunde gången den 29 september 2018. Årets festival firas med över 40 evenemang på fler än 30 orter, stora och små, från Luleå i norr till Sankt Olof i söder.

Temat ”Röd planet, blå planet” speglas i många evenemang och några av Sveriges främsta Marsforskare deltar.

Till exempel håller Sandra Siljeström, Stockholms universitet, föredrag i Borås. I Göteborg blir det samtal om Mars och jorden mellan – för Mars – Andreas Johnsson, Göteborgs universitet, och – för jorden – professor Patrick Eriksson, atmosfärsfysiker vid Chalmers institution för Rymd-, geo- och miljövetenskap.

Den stora frågan om liv på Mars lyfts både i storstäderna och på mindre orter. I Stockholm på Tekniska museets ”MegaHelg Rymd” deltar astrobiologen Natuschka Lee (Umeå universitet), och liv på Mars är också med i huvudstadens andra stora evenemang, på Vetenskapens hus. Även i småländska Tånnö handlar det om marsianer där entusiasten Clement Svensson håller föredrag med titel ”Liv på Mars – i fantasi eller verklighet”.

Mars på himlen dragplåster för stjärnskådare

Vid klart väder blir dagens höjdpunkt att skåda Mars på himlen. Stjärnskådning med Mars som dragplåster utlovas bland annat i Umeå och Uppsala, i Mullsjö utanför Jönköping, vid Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö samt i Göteborg och Stockholm.

– Astronomins dag och natt blir en av de bästa nätterna i år för den som vill se Mars på himlen. Från riktigt mörka platser syns samtidigt även Vintergatsbandet. I kombination kan det bli riktigt spektakulärt, säger Peter Linde, vice ordförande för Svenska Astronomiska Sällskapet.

Mars syns under hela kvällen som en mycket ljus rödaktig stjärna i syd. Den syns bäst från södra Sverige men kan ses även lågt över horisonten från Norrland.

Fotoutställning visar Sveriges bästa rymdbilder – plus jorden och Mars

I samband med Astronomins dag nylanseras fotoutställningen Upptäck universum. Utställningen visar upp bilder tagna av Sveriges bästa astrofotografer. Den har utökats med bilder på jorden och Mars och visas i Luleå på Teknikens hus, i Umeå på Umevatoriet, i Västerås på Eggeborns Foto, i Örebro på Vågengallerian, i Skövde på Balthazar Science Center, i Borås på Navet, i Trollhättan på Innovatum, i Jönköping på Upptech, i Göteborg på Universeum och på Högskolan i Kristianstad. Fotograferna som deltar är Göran Strand, Mia Stålnacke, Jörgen Tannerstedt, Martin Fransson, Peter Rosén och Zoltan Nagy. Kontakta Robert Cumming för pressbilder.

Kontakter

Robert Cumming, pressansvarig för Astronomins dag och natt, 070-49 33 114 eller 031-772 5500, robert@astronominsdag.se

Tuvalie Mellin, koordinator för Astronomins dag och natt 2018, 0736-958936, tuvalie@astronominsdag.se

Peter Linde, vice ordförande för Svenska Astronomiska Sällskapet, 070-5645316, peter@astro.lu.se

Mer om Astronomins dag och natt

Temadagen Astronomins dag och natt är ett initiativ av Svenska astronomiska sällskapet. Målet sedan starten 2012 är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för människor i hela Sverige. 2017 ordnades uppemot 50 evenemang på fler än 30 orter i hela Sverige. År 2018 firas Astronomins dag och natt för sjunde gången. För mer om Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se.

Astronomins dag och natt firas med evenemang i Luleå, Skellefteå, Umeå, Borlänge, Uppsala, Västerås, Stockholm, Saltsjöbaden, Södertälje, Hallsberg, Mariestad, Skövde, Trollhättan, Mullsjö, Jönköping, VäxjöVästervik, Borås, Göteborg, Fjärås, Tånnö, Halmstad, Färjestaden, Karlskrona, Karlshamn, Ven, Lund, Malmö och Sankt Olof.

Astronomins dag och natt infaller för första gången under samma helg som en annan vetenskaplig festival, ForskarFredag. ForskarFredag är Sveriges mest utbredda vetenskapsfestival och en del av European Researchers’ Night som årligen uppmärksammas i mer än 300 städer över hela Europa. ForskarFredag koordineras i Sverige av föreningen Vetenskap & allmänhet.

Rulla till toppen