Pressmeddelande: Stjärnglans för alla när Astronomins dag och natt firas den 28 september

affisch Astronomins dag och natt 2019
Astronomins dag och natt 2019 har tema Räkna stjärnorna

Astronomins dag och natt har sedan starten 2012 etablerat sig som en av landets viktigaste festivaler i sitt slag. Under årets upplaga uppmärksammas flera jubiléer: det är 50 år sedan den första månlandningen, och både Svenska astronomiska sällskapet och den Internationella astronomiska unionen fyller hela 100 år.

Astronomins dag och natt bjuder i år på över 40 evenemang för allmänheten på nästan lika många orter i hela Sverige, från Kiruna i norr till Sankt Olof i söder. Det blir föredrag med kända forskare, utställningar, konserter – och stjärnskådning.

Tuvalie Mellin är koordinator för Astronomins dag och natt.

– Astronomins dag och natt har i år blivit stort. Vi firar att det är 50 år sedan månlandningarna, och hundra år av astronomi som har gett oss otroliga insikter om stjärnorna, om vårt universum och vår plats i det, säger hon.

Astronomins dag och natt firas för första gången ihop med ForskarFredag. Samarbetet ligger också bakom temat för Astronomins dag och natt: Räkna stjärnorna.

Alla får räkna stjärnorna

Stjärnor i klothopen M4 enligt Hubbleteleskopet, bild: ESA/Hubble & NASA
Stjärnor i klothopen M4 enligt Hubbleteleskopet. Bild: ESA/Hubble & NASA

Stjärnskådning för allmänheten ordnas på många platser i samband med Astronomins dag och natt. Vid alla dessa evenemang finns chans att delta i det unika massexperimentet Stjärnförsöket, som arrangeras av ForskarFredag och Vetenskap & Allmänhet.

– Vi hoppas på stjärnklart väder och att så många som möjligt kan få se stjärnorna på ett nytt sätt. Då knyter vi samman teman för Astronomins dag och natt – Räkna stjärnorna – och för ForskarFredag – Rymden och jag – på ett spännande sätt, säger Tuvalie Mellin.

Varje år lanserar ForskarFredag ett massexperiment i år var det självklart med rymd- och astronomitema. Stjärnförsöket går ut på att med enkla medel kartlägga hur mörk natthimlen är.

Urban Eriksson, astronom vid Högskolan Kristianstad, är hjärnan bakom experimentet.

– Alla kan bidra till forskningen med årets experiment. Tillsammans undersöker vi ljusföroreningar genom att titta på stjärnorna, och då kan vi upptäcka hur människor, djur och miljö påverkas av den ökande belysningen runt omkring oss, säger han.

På följande orter ordnas stjärnskådning i samband med Astronomins dag och natt: Kiruna, Umeå, Uppsala, Stockholm, Saltsjöbaden, Linköping, Skövde, Mullsjö, Borås, Göteborg, Växjö, Halmstad, Färjestaden, Helsingborg, Lund, Malmö och Sankt Olof.

Kontakter

Robert Cumming, pressansvarig för Astronomins dag och natt, 070-49 33 114 eller 031-772 5500, robert@astronominsdag.se

Tuvalie Mellin, koordinator för Astronomins dag och natt, 0736-958936, tuvalie@astronominsdag.se

Peter Linde, vice ordförande för Svenska Astronomiska Sällskapet, 070-5645316, peter@astro.lu.se

Mer om Astronomins dag och natt

Temadagen Astronomins dag och natt är ett initiativ av Svenska astronomiska sällskapet. Målet sedan starten 2012 är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för människor i hela Sverige. År 2019 firas Astronomins dag och natt för åttonde gången. För mer om Astronomins dag och natt, se ​www.astronominsdag.se.

Med anledning av “superrymdåret” 2019 arrangeras Astronomins dag och natt i samarbete med ForskarFredag, som tillsammans med Vetenskap & allmänhet också koordinerar massexperimentet Stjärnförsöket. ForskarFredag och Astronomins dag och natt är Sveriges mest spridda vetenskapsfestivaler.

Läs mer om vad som händer i programmen för Astronomins dag och natt och för ForskarFredag:

www.astronominsdag.se

www.forskarfredag.se

Astronomins dag och natt firas med evenemang i Kiruna, Luleå, Umeå, Härnösand, Borlänge, Avesta, Uppsala, Arvika, Västerås, Stockholm, Lidingö, Saltsjöbaden, Örebro Södertälje, Norrköping, Mariestad, Linköping, Skövde, Trollhättan, Stenungsund, Mullsjö, Jönköping, Västervik, Borås, Göteborg, Visby, Fjärås, Tånnö, Växjö, Halmstad, Färjestaden, Helsingborg, Lund, Malmö och Sankt Olof.

​Borlänge gästas 2047 Science center av bland andra fysikern och författaren Ulf Danielsson, och världens största skalmodell Sweden Solar System utökas med en modell av dvärgplaneten Haumea.

​Stockholm firas rymden under hela helgen på Tekniska museet med besök av bland andra NASA-ingenjören Camille Wardrop Alleyne.

​Norrköping firas även Kulturnatten och programmet på Visualiseringscenter C avslutas med en domföreställningen Apollo Rising med musik av bandet INKAL. Musik och utställning blir det även i Örebro där nederländska Trio Nebula uppträder med programmet Mirage in space på Vågengallerian.

​Kiruna ordnas stjärnträffen Norrland Star Party med gästföreläsare Gabriella Stenberg Wieser, känd från tv-programmet Fråga Lund. Vart har stjärnorna tagit vägen? I ​Västerås vid Mälardalens högskola föreläser Malcolm Fridlund, professor vid Chalmers och vid Leidenuniversitetet, om ljusföroreningar under 50 år. ​Västervik gästas av uppsalaforskaren Martin Sahlén som håller föredrag om den mörka materian, och i ​Lund föreläser den prisbelönte astronomen Lennart Lindgren om succésatelliten Gaia.

Bilder: 

Bild överst: Stjärnor i mitten av klothopen Messier 4 i en bild tagen med Hubbleteleskopet. Högupplösta versioner finns att ladda ner från ESO.

Affischer för Astronomins dag och natt finns på www.astronominsdag.se/for-arrangorer

Pressbilder för ForskarFredag och Stjärnförsöket hittar du på http://www.forskarfredag.se/pressmaterial/.

Rulla till toppen