Pressmeddelande: Astronomins dag och natt på lördag bjuder på rymdforskare, sonder och Jorden 2.0 – på nätet och i hela landet

Montage: NASA/GSFC, NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle, Chalmers, Lunds universitet och IRF
Jordlika exoplaneter, rymdsonden Cassini och rymdforskarna Carina Persson, Hakim Abdi och Jan-Erik Wahlund är några av höjdpunkterna på Astronomins dag och natt. Bilder: NASA/GSFC, NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle, Chalmers, Lunds universitet och IRF Ladda ner högupplöst bild

Finns det nya jordar därute? Astronomins dag och natt på lördag ger utrymme för kosmisk eftertanke – och för kärlek till vår egen planet. Festivalen bjuder på en heldagssändning på nätet, fysiska evenemang i hela landet och premiär för utställningen “Jorden 2.0” i Kungsträdgården i Stockholm.

Sedan starten 2012 har Astronomins dag och natt blivit en av Sveriges största vetenskapsfestivaler. Den nionde upplagan festivalen firas nu lördagen den 26 september.

Med årets tema “Jorden 2.0” uppmärksammas jakten på planeter runt andra stjärnor än solen, men också vår egen planet jorden.

Även svenska framgångar i utforskningen av Saturnus och Jupiter är med i programmet.

– Universum och astronomin bjuder alltid på extra allt, och det speglas verkligen i programmet för årets Astronomins dag och natt, säger Tuvalie Mellin, nationell samordnare för festivalen.

Astronomer letar efter beboeliga planeter och tecken på liv i vår galax. En av dem är Carina Persson vid Chalmers tekniska högskola, som håller en av tre rikssända föredrag.

– Vi vet idag att det finns miljarder planeter i vår galax och letar svar på den stora frågan: Är vi ensamma i universum? Det är svårt att mäta de osynliga planeterna, men känsliga instrument på nya rymdteleskop väcker hopp om att kunna hitta jordliknande planeter med förutsättningar för liv, säger hon.

De andra föredragen hålls av Hakim Abdi, geograf och expert på satellitdata vid Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet, och Jan-Erik Wahlund, rymdfysiker vid Institutet för rymdfysik i Uppsala och ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien.

Jan-Erik Wahlunds föredrag sänds direkt från Tekniska museet i Stockholm. Där står planeterna Saturnus och Jupiter i fokus, och en exakt kopia av det svenska instrumentet som var med på rymdsonden Cassini ska visas upp.

I Stockholm delas ut priser av Svenska astronomiska sällskap och Astronomisk Ungdom.

Kontakter

Robert Cumming, pressansvarig för Astronomins dag och natt, 070-49 33 114, robert@astronominsdag.se

Tuvalie Mellin, nationell samordnare och koordinator för Astronomins dag och natt, 0736-958936, tuvalie@astronominsdag.se

Peter Linde, ordförande för Svenska Astronomiska Sällskapet, 070-5645316, peter@astro.lu.se

Mer om Astronomins dag och natt

Onlineprogrammet för Astronomins dag och natt visas på astronominsdag.se/live från kl 10:00 på lördagen den 26 september.

Hålltider finns på astronominsdag.se/program och som pdf: http://www.astronominsdag.se/wp-content/uploads/2020/09/adon2020_program1.pdf

Temadagen Astronomins dag och natt är ett initiativ av Svenska astronomiska sällskapet. Målet sedan starten 2012 är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för människor i hela Sverige. År 2020 firas Astronomins dag och natt för nionde gången. För mer om Astronomins dag och natt, se ​www.astronominsdag.se.

Astronomins dag och natt 2020 samarbetar med Rymdstyrelsen, Cobham Gaisler, SAAB Aerospace och Swedish Space Corporation.

Astronomins dag och natt firas med evenemang online på www.astronominsdag.se, samt fysiskt bland annat på följande orter: Umeå, Luleå, Borlänge, Arvika, Stockholm, Göteborg, Stenungsund, Västervik, Linköping, Karlstad, Härnösand, Kungsbacka, Skövde, Norrköping, Mariestad, Trollhättan, Mullsjö, Borås, Laholm och Malmö.

Rulla till toppen