Om universums första stjärnor och galaxer i Linköping

För länge sedan tändes de första stjärnorna i universum. Då blev det ljust i rymden efter en lång mörk tidsålder. Vad var dessa stjärnor för slags objekt? Det spekuleras i ”metallfria stjärnor”, `”mörka stjärnor” och ”kvasistjärnor”. Fanns de i galaxer? Går de att observera på 12 miljarder ljusårs avstånd?

Docent Erik Zackrisson är forskarassistent vid Stockholms universitet. I sin forskning använder han de största och bästa teleskopen på jorden och i rymden. Han är mycket angelägen om att få använda det planerade James Webb Space Telescope.

Arrangeras i samarbete med Östergötlands Astronomiska Sällskap.

Tid: tisdag 31 januari, kl 19:00
Plats: Hörsal Planck, Fysikhuset BV, Campus Vall, Linköping (karta)
Hitta dit: Linköpings universitet, ingång 57, buss: 12 eller 20 från resecentrum, bil: infart 1 från Universitetsvägen

Rulla till toppen