Pressmeddelande: Astronomins dag och natt återkommer den 18 oktober 2014

Pressmeddelande – Svenska astronomiska sällskapet

Astronomins dag och natt återkommer den 18 oktober 2014

10 februari 2014

Astronomins dag och natt 2014

Sveriges rymdigaste folkfest återkommer för tredje året i rad. Den 18 oktober 2014 blir det Astronomins dag och natt, meddelar Svenska Astronomiska Sällskapet. Under temadagen får allmänheten i hela Sverige chansen att upptäcka universum. Pengar finns dessutom att söka för den som vill arrangera ett evenemang under Astronomins dag och natt.

Temadagen Astronomins dag och natt instiftades 2012 av Svenska Astronomiska Sällskapet med syfte att göra det fantastiska med astronomi tillgänglig för folk i hela Sverige.

Årets Astronomins dag och natt blir lördagen den 18 oktober 2014.

– I Sverige är vi många som är fascinerade av astronomi och rymden. Astronomins dag och natt ger alla en chans att tillsammans få upptäcka något nytt om, säger Gabriella Stenberg Wieser, koordinator för Astronomins dag och natt.

Under Astronomins dag och natt 2013 ordnades 32 evenemang på 22 orter från Kiruna i norr till Malmö i söder, bland dem flera stjärnträffar eller star parties. En stjärnträff är ett evenemang där amatörastronomer samlas för att umgås och skåda himlen med kikare och teleskop.

– Astronomins dag och natt är nu inne på sitt tredje år och börjar kännas etablerat. Nytt för i år är att Svenska Astronomiska Sällskapet delar ut ett antal bidrag på en tusenlapp till evenemang som registreras till programmet, säger Jesper Sollerman, ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet.

Firandet börjar vid soluppgången lördagen den 18 oktober och pågår fram till soluppgången söndagen den 19 oktober. Men även följande dag händer det saker i rymden, tipsar Gabriella Stenberg Wieser.

– Kvällen den 19 oktober gör kometen Siding Spring gör ett rekordartat närbesök hos planeten Mars. Räkna med att spänningen inför det kommer även att kännas av under Astronomins dag och natt, säger hon.

Mer information:

Astronomins dag och natt startades 2012 på initiativ av Svenska Astronomiska Sällskapet med syfte att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för folk i hela Sverige. 2014 blir det Astronomins dag och natt för tredje gången.
Astronomins dag och natt blev det för första gången den 10 oktober 2012 och för andra gången den 28 september 2013.
Hemsida för Astronomins dag och natt: www.astronominsdag.se

Dagen efter Astronomins dag och natt får planeten Mars får ett rekordnära kometbesök. Kometen C/2013 A1 (Siding Spring) passerar mycket nära planeten Mars på kvällen den 19 oktober. Avståndet mellan kometen och Mars yta blir under det rekordartade besöket en tredjedel av månens från jorden. Fenomenet blir dock svårt att se från Sverige.

Svenska Astronomiska Sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att sprida astronomi. www.astronomiska.se

Kontakter:

Robert Cumming, pressansvarig, Svenska Astronomiska Sällskapet, 070-49 33 114 eller 031 772 5500, robert.cumming@chalmers.se
Gabriella Stenberg Wieser, koordinator för Astronomins dag och natt, Institutet för rymdfysik, Kiruna, gabriella@irf.se, mobil 070-289 6497
Jesper Sollerman, ordförande, Svenska Astronomiska Sällskapet, Stockholm, tel. 08-5537 8554, jesper@astro.su.se
Mikael Ingemyr, ordförande, Astronomisk Ungdom, Uppsala, tel. 0739-067317, ingemyr@gmail.com

Rulla till toppen