Pressmeddelande: Unga astronomientusiaster får nya möjligheter på Astronomins dag och natt

Pressmeddelande – Svenska astronomiska sällskapet

Svenska astronomiska sällskapet ger unga astronomientusiaster nya möjligheter på Astronomins dag och natt

6 oktober 2014

Foto: Astronomisk UngdomAnna Larsson (Foto: Astronomisk Ungdom)

Svenska astronomiska sällskapet ger unga rymdintresserade möjlighet att göra verklighet av sina drömmar. Anna Larsson, 19, får 2014 års Rosa Tengborgs ungdomsstipendium, som delas ut i Stockholm under firandet av Astronomins dag och natt den 18 oktober. Dessutom får en svensk gymnasieelev möjlighet att delta i astronomilägret ESO Astronomy Camp i Alperna i december tack vare bidrag från Svenska astronomiska sällskapet.

Norrskensentusiast prisas

Anna Larsson, 19 år och uppväxt i Huskvarna, tilldelas Svenska astronomiska sällskapets ungdomsstipendium. Hon har uppmärksammats för ett forskningsprojekt där hon ställde frågan om man kan lita på norrskensprognoser. Under tiden som student på Rymdgymnasiet i Kiruna blev hon också engagerad i föreningen Astronomisk ungdom, där hon är skattmästare. Under sina första två år har Astronomisk ungdom blivit en av Sveriges största föreningar för rymdintresserade.

– Jag är jätteglad och hedrad för att bli utsedd till mottagare av stipendiet, säger Anna Larsson.

Rymdläger söker deltagare

Svenska astronomiska sällskapet skickar dessutom en svensk gymnasieelev på rymdläger i Alperna.

Europeiska sydobservatoriet (ESO) ordnar varje år ett rymdläger där astronomiintresserade ungdomar från hela Europa träffas. Lägret äger rum under jullovet och hålls i år i italienska alperna. Intresset för att delta är stort, och anmälan sker genom en uppsatstävling på temat ”Astronomy and me”. För att säkerställa att en svensk elev kan delta har Svenska astronomiska sällskapet beslutat att bekosta resa och uppehälle för den svenska sökande som skickar in det bästa bidraget. Deadline för ansökan är 20 oktober.

Jesper Sollerman är ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

– Under de senaste par åren har vi sett ett rejält uppsving i intresse för astronomi bland Sveriges ungdomar. Anna Larsson är ett lysande exempel på det. Med hennes stipendium, och resestipendiet till ESO Astronomy Camp vill Svenska Astronomiska sällskapet visa att vi investerar i några av Sveriges framtidshopp inom naturvetenskapen, säger han.

Foto: SterrenlabHera var en av de glada deltagarna på förra årets ESO Astronomy Camp. (Foto: Sterrenlab; klicka för större format)

Hera Protopapas Wettergren, 16, styrelseledamot i Astronomisk ungdom, deltog på astronomilägret 2013. För henne gav det ett minne för livet:

– Det var fullkomligt underbart! Fem av de roligaste, nördigaste dagarna i mitt liv. Lägret är väldigt intensivt och man lär sig massor.

Astronomins dag och natt firas i hela Sverige för tredje året den 18 oktober. Stjärnskådningskvällar, föreläsningar och andra aktiviteter planeras på minst 25 orter, många riktade mot ungdomar.

Mer information:

Svenska astronomiska sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att göra astronomi tillgängligt för alla. www.astronomiska.se

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium har tidigare tilldelats Assiye Süer, Frida Stenebo, Mikael Ingemyr, Robin Andersson och Elisabeth Werner.

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium på 5000 kr delas ut på Cosmonova i Stockholm lördagen den 18 oktober under firandet av Astronomins dag och natt.

För mer om Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se.

Mer om ESO Astronomy Camp finns på hos arrangören Sterrenlab (www.sterrenlab.com/camps/eso-astronomy-camp-2014/) och hos ESO (www.eso.org/public/announcements/ann14042/)

Astronomisk Ungdom, Svenska astronomiska sällskapets ungdomsförening, grundades den 10 oktober 2012. Astronomisk Ungdom har för närvarande fler än 380 medlemmar. www.astronomiskungdom.se

Kontakter:

Robert Cumming, pressansvarig, Svenska astronomiska sällskapet, 070-49 33 114 eller 031 772 5500, robert.cumming@chalmers.se
Jesper Sollerman, ordförande, Svenska astronomiska sällskapet, tel. 08-5537 8554, jesper@astro.su.se
Anna Larsson: ring Robert Cumming ovan så förmedlar vi kontakten.

Rulla till toppen