Elias ska fira nyår på astronomiläger i Alperna

Med stöd av Svenska Astronomiska Sällskapet ska Elias Waagaard, 18 år från Hudiksvall, tillbringa nyårshelgen på ett läger för unga rymdentusiaster i Alperna.

För andra året i rad stödjer Svenska Astronomiska Sällskapet en svensk deltagare på astronomilägret ESO Astronomy Camp. Lägret hålls under mörka himlar i Aostadalen i de italienska alperna mellan 26 december 2015 och 1 januari 2016. På lägret kommer observationer med teleskop varvas med aktiviteter och utflykter under temat Solsystemet och exoplaneter.

(Foto: privat)
Elias Waagaard på besök till Kennedy Space Center i Florida, USA. Klicka för större format. (Foto: privat)

Elias Waagaard, är 18 år och går andra året på naturvetenskapsprogrammet på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Rymdintresset har han med sig sedan länge, tack vare både science fiction-böcker och de mäktiga stjärnhimlar som han upplevt från familjens fjällstuga i Norge.

– Så länge jag kan minnas har jag haft en stark passion för vetenskap men i synnerhet för utforskning av rymden och astronomi, säger han.

Idag är han aktiv i Astronomisk Ungdom, Sveriges största organisation för unga med rymdintresse med nära tusen medlemmar. Bland annat är leder han projekt Luna, som har syfte att få ut teleskop bland allmänheten på gator och torg runt om i Sverige.

Elias siktar framöver på universitetsstudier inom teknisk fysik och sedan jobb som forskare eller ingenjör, helst inom något globalt forskningsprojekt. Men nu ser han emot att en astronomiskt spännande nyårshelg under stjärnorna.

– Världen är full av möjligheter. Det gäller bara att fånga dem, säger han.

Lägret är ett samarbete mellan ESO, det Europeiska sydobservatoriet, dess informationsnätverk ESON, och Sterrenlab, som anordnar vetenskapliga evenemang. Mer om ESO Astronomy Camp finns hos arrangören Sterrenlab. På lägret deltar unga astronomientusiaster från 14 länder: ESO har deltagarlistan och mer information. Deltagarna fick skicka in en video som stöd för sin ansökan till lägret; Elias video handlade om jättestjärnan Eta Carinae.

Läs tidigare inlägg om ESO Astronomy Camp: 16-18 år? Sök ett resestipendium till ESO Astronomy Camp 2015. På lägret 2014 deltog Jakob Reinholdsson från Stockholm med stöd av Svenska Astronomiska Sällskapet.

Kontakt

Robert Cumming, robert.cumming@chalmers.se, 070 4933114, pressansvarig på Svenska Astronomiska Sällskapet, förmedlar kontakt till Elias.

Elias video om Eta Carinae – och pojken som blev fascinerad av rymden – blev hans biljett till astronomilägret i Italien:

Rulla till toppen