På Astronomins dag blir skalmodellen Sweden Solar System ännu större

Sweden Solar System, världens största skalmodell av solsystemet, blir större under september 2017. I samband med Astronomins dag och natt den 23 september invigs två nya himlakroppar – i storstäderna Göteborg och Malmö, som därmed gör debut i Sweden Solar System. Utbyggnaden fortsätter sedan, och i Uddevalla avslöjas orterna som ska stå för nästa steg. I Stockholm ordnas dessutom en vandring bland planeterna med start vid Globen.

Bild: NASA, ESA, och A. Parker (Southwest Research Institute)
Snart på plats i Göteborg. Från dvärgplaneten Makemake – här i en bild av NASA:s rymdkonstnär – är solen bara en väldigt ljusstark stjärna. Klicka för högupplöst bild. Bild: NASA, ESA, och A. Parker (Southwest Research Institute)

När Astronomins dag och natt firas för sjätte gången den 23 september utökas också ett av Sveriges största bidrag till världskulturen: skalmodellen Sweden Solar System. Vid invigningsceremonier i Göteborg respektive Malmö intar två nya himlakroppar modellen.

– Sedan Sweden Solar System började ta form har solsystemet blivit en mer spännande plats. Bland annat har Pluto fått sällskap av många nyupptäckta dvärgplaneter och kometer. Sweden Solar System speglar utvecklingen nu när två av de största dvärgplaneterna intar Göteborg och Malmö, och fler står på tur, säger Gösta Gahm, som tillsammans med Nils Brenning koordinerar projektet.

På Astronomins dag vid Tycho Brahe-observatoriet i Oxie utanför Malmö ska dvärgplaneten 2007 OR10 invigas. Den är alltjämt den största himlakroppen i solsystem utan egennamn. Modellen, ett klot 77 millimeter tvärsöver, är formgiven av konstnären Stefan Agnani. Till den hör dvärgplanetens måne, en 10 millimeter stor kula på 70 cm avståndSkulpturen kommer att ha en speciellt utformad belysning och ska via smart elektronik kunna tala med besökare.

Vid Slottsskogsobservatoriet i Göteborg invigs en modell av Makemake, solsystemets tredje största dvärgplanet. Den är namngiven efter skaparguden på Påskön. Platsen i Slottskogen i Göteborg ligger inte långt från det berömda Påsköträdet i Botaniska trädgården. Modellen är formgiven av Katja Lindblom, som också är föreståndare för observatoriet.

Aldrig förr har Sweden Solar System fått så många nya himlakroppar på så kort tid som under september 2017. Den 6 september invigdes en modell av Vesta, näst största kroppen i asteroidbältet, vid Åva gymnasium i Täby.

Nästa steg i utbyggnaden väntas redan under hösten. Tre nya modeller planeras som ett resultat av en tävling som ordnades tidigare i år av tidningen Populär Astronomi. Vinnarna kommer att annonseras några dagar före Astronomins dag och natt vid en ceremoni vid Bohusläns museum, Uddevalla, den 19 september kl 18:00.

Mer om evenemangen

Foto: G. Gahm
Först ut av tre invigningar i september: Vesta tar plats i Sweden Solar System. Bild från Åva gymnasium i Täby den 6 september 2017. Läraren Åke Dahllöf tänder en marschall medan konstnären Peter Varhelyi (längst t. h.) tittar på. Foto: Gösta Gahm

Uddevalla 19 september, Bohusläns museum, kl 18-19. Vinnarna av Populär Astronomis tävling om nya förslag för Sweden Solar System presenteras. Detta sker i samband med att Uddevallas humanistiska förbund gästas av astronomen professor Bengt Gustafsson. Se www.astronominsdag.se/uddevalla

På Astronomins dag och natt:

Göteborg 23 september.  Invigning av Makemake sker kl 18:15 på Slottsskogsobservatoriet. Observatoriet har öppet för allmänheten mellan kl 18 och 22. Se www.astronominsdag.se/goteborg

Malmö 23 september. Invigning av 2007 OR10 sker som en del av programmet för Öppet hus, som börjar kl 17. Invigningen gästas elektroniskt av dvärgplanetens upptäckare, Meg Schwamb, astronom vid Geminiobservatoriet, Hawaii, USA, och prof Gösta Gahm, Stockholms universitet, initiativtagare till Sweden Solar System. Se www.astronominsdag.se/malmo.

Stockholm 23 september. En tur genom Sweden Solar System till fots och med kollektivtrafik arrangeras av Åke Dahllöf. Start kl 10 från Globentorget, avslutas på Vesta vid Åva gymnasium i Täby.

Mer om Sweden Solar System

Sweden Solar System är en modell av solsystemet i skala 1:20 miljoner med Ericsson Globe i Stockholm som solen. Den började ta form under slutet av 1990-talet och idag innefattar ett tjugotal modeller placerade från Karlshamn i söder till Kiruna i norr. Initiativtagare till modellen är professorerna emeritus Nils Brenning (KTH) och Gösta Gahm (Stockholms universitet), som fortfarande koordinerar modellens utbyggnad.

Mer om Astronomins dag och natt

Astronomins dag och natt har sedan starten 2012 utvecklats till en landsomfattande festival med syfte att sprida det fantastiska med astronomi till alla. Evenemang planeras på fler än 40 orter från Luleå i norr till Malmö i söder. Den nya utställningen Upptäck universum med bland annat fotografier av Vintergatsbandet på 11 orter i samband med Astronomins dag och natt.

Kontakter:

Robert Cumming, pressansvarig för Astronomins dag och natt, 070-49 33 114 eller 031-772 5500, robert@astronominsdag.se.

Gösta Gahm, tillsammans med Nils Brenning initiativtagare till Sweden Solar System, 073-785 7071, gahm@astro.su.se

Katja Lindblom, föreståndare, Slottsskogsobservatoriet, 0704-484 461, slottsskogsobservatoriet@gmail.com

Peter Linde, ordförande, Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe, peter@astro.lu.se, 070 564 5316

Rulla till toppen