Pressmeddelande: Astronomins dag och natt 2018 firas den 29 september – med tema ”Röd planet, blå planet”

Astronomins dag och natt återkommer lördagen 29 september 2018. Festivalen som sedan 2012 samlar Sveriges rymdintresserade bjuder i år på flera nyheter. Temat Röd planet, blå planet sätter fokus på jorden och på Mars. Planeten Mars lyser också klart på himlen i sommar och i höst. Astronomins dag och natt infaller för första gången samma helg som vetenskapsfestivalen ForskarFredag.

Astronomins dag och natt firas i hela Sverige för sjunde gången den 29 september 2018. Det beslutade av Svenska astronomiska sällskapets styrelse tidigare i februari. Nu är även temat för årets firande klart: Röd planet, blå planet.

Bild: Jorden: NASA Visible Earth; Mars: ISRO / ISSDC / Emily Lakdawalla (CC BY-NC-SA 3.0)
Vilka planeter drömmer vi om? Temat Röd planet, blå planet väcker tanker om jorden, Mars, men också om andra världar. Bilder: Jorden: NASA Visible Earth; Mars: ISRO / ISSDC / Emily Lakdawalla (CC BY-NC-SA 3.0)

Planeter inspirerar

För Tuvalie Mellin, projektledare för Astronomins dag och natt, handlar det om jorden och Mars, men hon räknar med att temat inspirerar på många olika sätt.

– Under höstens stjärnklara nätter blir planeten Mars den klaraste ”stjärnan” på himlen. Jag tror att temat Röd planet, blå planet kommer att inspirera många olika evenemang med många olika tolkningar, i hela landet, säger hon.

Under sensommaren 2018 kommer jorden och Mars närmare varandra än de gjort sedan 2003. Under september månad blir Mars klart synlig på kvällen från landets södra halva.

Astronomins dag följer efter ForskarFredag 

Astronomins dag och natt infaller för första gången under samma helg som en annan vetenskaplig festival, ForskarFredag. ForskarFredag är Sveriges mest utbredda vetenskapsfestival och en del av European Researchers’ Night som årligen uppmärksammas i mer än 300 städer över hela Europa. ForskarFredag koordineras i Sverige av föreningen Vetenskap & allmänhet.

Det blir ett litet steg mot ett gemensamt firande nästa år. Det berättar Jesper Sollerman, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

– År 2019 firar Svenska astronomiska sällskapet 100 år. Dessutom firas 50 år sedan den första månlandningen och även den Internationella astronomiska unionen, IAU, firar 100 år. Då kommer vi att knyta ännu fler band mellan festivalerna Astronomins dag och natt och ForskarFredag, säger han.

Fotoutställning återkommer

Utställningen Upptäck universum visades 2017 på 12 ställen runt om i landet i samband med Astronomins dag och natt. Nu blir det klart att utställningen återkommer 2018.

– Utställningen Upptäck universum vill vi bygga ut och visa på nya platser där många människor finns, säger Scott Green, ordförande i ungdomsföreningen Orion i Örebro, som arbetar med Astronomins dag och natt för ungdomsförbundet Astronomisk Ungdom.

Mer om Astronomins dag och natt

Temadagen Astronomins dag och natt är ett initiativ av Svenska astronomiska sällskapet. Målet sedan starten 2012 är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för människor i hela Sverige. 2017 ordnades uppemot 50 evenemang på fler än 30 orter i hela Sverige. År 2018 firas Astronomins dag och natt för sjunde gången. För mer om Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se.

Kontakter

Robert Cumming, pressansvarig för Astronomins dag och natt, 070-49 33 114 eller 031-772 5500, robert@astronominsdag.se

Tuvalie Mellin, koordinator för Astronomins dag och natt 2018, 0736-958936, tuvalie@astronominsdag.se

Rulla till toppen