Pressmeddelande: Stjärnornas förändringar ger stipendium till 20-årige Robin

Svenska astronomiska sällskapet har utsett Robin Andersson till årets ungdomsstipendiat. Robin är en hängiven amatörastronom med ett särskilt intresse för variabla stjärnor.

Robin Andersson är 20 år, kommer från Göteborg och studerar första året vid Chalmers. Hans intresse för astronomin väcktes under sena tonåren. Sedan dess har Robin med teleskop och öga gjort hundratals uppskattningar av stjärnors långsamma blinkningar. Han har dessutom tagit fram en handledning för nybörjare som vill upptäcka de variabla stjärnorna, och engagerat sig som medlem i nätverket Sveriges Variabelobservatörer (SVO) samt Göteborgs astronomiska klubb. Han har även bidragit till globala mätkampanjerna som drivs av American Association of Variable Star Observers, AAVSO. Tillsammans med en kompis håller Robin nu på att bygga ett eget litet observatorium.

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium på 5000 kr delas ut i Stockholm lördagen den 13 oktober i samband med att Astronomins dag och natt firas. Utdelningen ingår i programmet på planetariet
Cosmonova vid Naturhistoriska riksmuseet som också firar sitt 20-årsjubileum.

– Det ska bli roligt att dela ut årets stipendium just till Robin. Det krävs hängivenhet för den här sortens amatörastronomi, och det är sannerligen inte många ungdomar som kan bidra till variabelastronomin, säger Jesper Sollerman, ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet.

Rosa Tengborgs ungdomsstipiendium har tidigare tilldelats Assiye Süer, Frida Stenebo och Mikael Ingemyr.

Svenska astronomiska sällskapet grundades 1919 och har som syfte att sprida intresset för den astronomiska vetenskapen. Det ger ut tidningen Populär Astronomi.

Kontakter:
Dan Kiselman, sekreterare i Svenska astronomiska sällskapet, dan@astro.su.se, 08-5537 8531, 070-5125372.

Rulla till toppen