Pressmeddelande: Astronomins dag – och natt – den 13 oktober

Läs pressmeddelandet om Astronomins dag och natt 2013


Pressmeddelande – Svenska Astronomiska Sällskapet

Astronomins dag och natt tar universum till folket den 13 oktober

12 september 2012

Lördagen den 13 oktober blir det Astronomins dag – och natt – i hela landet. Det är första året för den nya temadagen som kommer att firas från Kiruna till Malmö. För allmänheten blir det en chans att upptäcka rymden och universum.

Koordinator för Astronomins dag och natt är Gabriella Stenberg.

– Det blir en dag då alla kan få uppleva universum. Runt om i landet blir det chans att titta genom teleskop, upptäcka stjärnhimlen, och bokstavligen sikta mot stjärnorna, säger hon.

Astronomins dag och natt utropades i februari av Svenska Astronomiska Sällskapet. Programpunkterna samlas på http://www.astronominsdag.se/

– I år är första gången för Astronomins dag och natt. Intresset har varit stort, så jag tror absolut att det återkommer varje år, säger Jesper Sollerman, ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet.

Bland höjdpunkterna på den första Astronomins dag och natt den 13 oktober:

  • Stjärnkalasrekord: Entusiaster samlas på rekordmånga stjärnträffar, där amatörastronomer samlas för samvaro och stjärnskådning. Träffarna hålls i Gäddede i Jämtland, Onsala i Halland och i Blekinge skärgård.
  • Rymdforskare tävlar mot varandra i Astronomy Slam vid Universeum i Göteborg.
  • Världens största skalmodell, Sweden Solar System, får tillökning. Planeten Uranus och Olbers komet tar plats i uppländska Lövstabruk.
  • I Stockholm firar planetariet Cosmonova 20 år med ett särskilt program. I Lund är det Europeiska sydobservatoriet ESO som firar 50 år med utställning och filmvisning på Vattenhallen Science Center. Flera av landets observatorier har öppet.
  • Svensk Amatörastronomisk Förening publicerar en handledning för amatörastronomi.

Dessutom ordnas fototävlingen Fånga Vintergatan. Gabriella Stenberg berättar:

– Det blir priser för bästa bilden av Vintergatan. Vi vill uppmuntra alla att hitta ut bortom stadens alla gatlampor och upptäcka hur otroligt vacker och mäktig en riktigt mörk stjärnhimmel kan vara, säger hon.

Mer information:

Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för folk i hela Sverige. Lördagen 13 oktober 2012 blir det Astronomins dag och natt för första gången.

Svenska Astronomiska Sällskapet grundades 1919.

Evenemang planeras i Kiruna, Gäddede, Umeå, Lövstabruk, Uppsala, Västerås, Saltsjöbaden, Stockholm, Örebro, Norrköping, Arvika, Göteborg,
Onsala, Hylte, Blekinge, Valleberga, Lund och Malmö.

För hela listan över evenemang under Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se .

Kontakter:

Gabriella Stenberg, koordinator för Astronomins dag och natt, Institutet för rymdfysik, Kiruna, gabriella@irf.se, mobil 070-289 6497

Jesper Sollerman, ordförande, Svenska Astronomiska Sällskapet, jesper@astro.su.se, tel. 08-5537 8554

Rulla till toppen