Pressmeddelande: På Astronomins dag och natt den 28 september får alla sikta mot stjärnorna

ladda ner loggan för Astronomins dag och natt

Pressmeddelande – Svenska astronomiska sällskapet

På Astronomins dag och natt den 28 september får alla sikta mot stjärnorna

20 september 2013

Den 28 september blir det Astronomins dag och natt i hela Sverige. Från Kiruna i norr till Malmö i söder bjuds alla på stjärnskådning med teleskop, den senaste forskningen – och några uppseendeväckande sätt att få kontakt med kosmos.

– Astronomins dag och natt visar upp bredden och djupet i den svenska astronomin. På fler än 20 orter satsar amatörastronomer, yrkesforskare och andra rymdfantaster stort för att visa upp vårt universum för alla, säger Gabriella Stenberg Wieser, koordinator för Astronomins dag och natt.
Astronomins dag och natt genomförs 28 september för andra året. Syftet är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för folk i hela Sverige.

Jesper Sollerman, ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet, firar i Stockholm där en heldag av evenemang erbjuds på bland annat Cosmonova och Observatoriemuseet.

– År 2012 kom hundratals människor för att delta i Astronomins dag i Stockholm, och stora evenemang blir det på båda dessa ställen även i år. På Cosmonova kör vi både planetarievisningar och rymdfilmer, säger han.

Några höjdpunkter under Astronomins dag och natt den 28 september:

  • Årets största stjärnträff-helg: Stjärnskådning tillsammans med teleskop blir det på Norrland Star Party i Luleå och vid det anrika observatoriet i Saltsjöbaden. Vid Onsala stjärnträff i norra Halland kommer deltagarna att få skåda med världens största radioteleskop, LOFAR. Även på andra håll i landet ordnas både solskådning på dagen och stjärnskådning på natten vid klart väder.
  • Ballongresa till stratosfären: Unga amatörastronomer i föreningen Astronomisk Ungdom ska – med hjälp av KTH-forskaren Mark Pearce – skicka upp en egen forskningsballong till stratosfären. Ombord finns en videokamera och ett partikelexperiment som astronauten Christer Fuglesang hade med sig under sina rymdresor.
  • Cosmic Cocktail: i Stockholm avslöjas innehållet i Cosmic Cocktail, en drink som satts ihop av forskare på Oskar Klein Center för att smakliggöra universums innehåll av mörk materia och mörk energi.
  • Teleskopinvigning i Västerås: Observatoriet i Åkesta blir Sveriges kanske mest moderna amatörobservatorium när nya Urania-teleskopet i sin blanka kupol invigs kl 16:00.

Nattens höjdpunkt kan bli fototävlingen Fånga månen.

– Månskäran kommer upp runt midnatt – då vill vi att alla ska försöka fånga den med den egna kameran, säger Gabriella Stenberg Wieser.

Fototävlingen har också en klass för mobilfoto.

Mer information:

Astronomins dag och natt startades 2012 på initiativ av Svenska Astronomiska Sällskapet med syfte att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för folk i hela Sverige. 2013 blir det Astronomins dag och natt för andra gången.

Evenemang planeras i Kiruna, Luleå, Gäddede, Piteå, Umeå, Uppsala, Västerås, Saltsjöbaden, Stockholm, Örebro, Arvika, Linköping, Skövde, Göteborg, Onsala, Gislaved, Värnamo, Hylte, Karlshamn, Karlskrona, Lund och Malmö. För hela listan över evenemang under Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se.

Svenska Astronomiska Sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att sprida astronomi. www.astronomiska.se

Stjärnträff eller star party kallas det när amatörastronomer samlas för att umgås och skåda med kikare och teleskop. Under Astronomins dag och natt sker nu hälften av landets stjärnträffar.

Kontakter:

Robert Cumming, pressansvarig, Svenska Astronomiska Sällskapet, 070-49 33 114 eller 031 772 5500, robert.cumming@chalmers.se
Gabriella Stenberg Wieser, koordinator för Astronomins dag och natt, Institutet för rymdfysik, Kiruna, gabriella@irf.se, mobil 070-289 6497
Jesper Sollerman, ordförande, Svenska Astronomiska Sällskapet, Stockholm, tel. 08-5537 8554, jesper@astro.su.se
Mikael Ingemyr, ordförande, Astronomisk Ungdom, Uppsala, tel. 0739-067317, ingemyr@gmail.com

Rulla till toppen