Pressmeddelande: Elisabeth, 18, får Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendium – tack vare solstormar

Pressmeddelande – Svenska astronomiska sällskapet

Elisabeth, 18, får Svenska astronomiska sällskapets ungdomsstipendium – tack vare solstormar

7 oktober 2013

Foto: Astronomisk UngdomElisabeth Werner (Foto: Astronomisk Ungdom)

Svenska astronomiska sällskapet har utsett Elisabeth Werner, 18, till årets ungdomsstipendiat. Elisabeth har inte bara drivit ett eget forskningsprojekt om hur solstormar skapas. Hon har även spelat en nyckelroll i Astronomisk ungdom, landets snabbast växande astronomiförening, och grundat en astronomiförening i sin skola.

Elisabeth Werner är 18 år, kommer från Fjärås i norra Halland och studerar första året vid Uppsala universitet. Hon är en av grundarna av Astronomisk Ungdom, som sedan starten i oktober 2012 blivit Sveriges snabbast växande astronomiförening. Hon startade dessutom astronomiföreningen vid sin skola Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. På eget initiativ genomförde hon också ett prisbelönat forskningsprojekt om solstormar under handledning av Henrik Lundstedt vid Institutet för rymdfysik i Lund.

Jesper Sollerman är ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet.

– Att uppmärksamma unga astronomientusiaster är bland det roligaste i det här jobbet. Vi försöker varje år välja ut en ungdomsstipendiat till vårt Tengborgsstipendium, och årets vinnare Elisabeth Werner kommer att få ta emot sitt stipendium under Astronomdagarna i Lund, säger han.

– Elisabeth har visat starkt engagemang för astronomin då hon bildat och drivit astronomiföreningar både lokalt och nationellt. Dessutom har hon spännande idéer som hon drivit i ett eget forskningsprojekt, säger Jesper Sollerman.

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium på 5000 kr delas ut i Lund torsdagen den 10 oktober under konferensen Astronomdagarna. Utdelningen sker i samband med Nordenmarkföreläsningen, som hålls av professor Nils Bergvall på Palaestra hörsal, Universitetsplatsen i Lund, kl 19:00.

För mer om Astronomdagarna, se http://www.astro.lu.se/astro2013.

Mer information:

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium har tidigare tilldelats Assiye Süer, Frida Stenebo, Mikael Ingemyr och Robin Andersson.
Svenska Astronomiska Sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att sprida astronomi. www.astronomiska.se
Se även Astronomisk Ungdoms hemsida www.astronomiskungdom.se

Kontakter:

Robert Cumming, pressansvarig, Svenska Astronomiska Sällskapet, 070-49 33 114 eller 031 772 5500, robert.cumming@chalmers.se
Jesper Sollerman, ordförande, Svenska Astronomiska Sällskapet, tel. 08-5537 8554, jesper@astro.su.se
Elisabeth Werner: ring Robert Cumming ovan så förmedlar vi kontakten.

Rulla till toppen