Svenska Astronomiska Sällskapet nominerar Mumin, Lilla My och Mårran som exoplanetnamn

Bild: NASA/JPL
Pulsaren och dess tre planeter med de nya namnen som föreslagits av Markus Janson. Bilden, av NASA:s rymdkonstnär Robert Hurt, visar hur systemet skulle kunna se ut i verkligheten. Klicka för en högupplöst bild. (Bild: NASA/JPL)

Svenska Astronomiska Sällskapets tävling Namnge exoplaneter! är avgjord.

Vinnaren, Markus Janson från Stockholm, har föreslagit namn för pulsaren PSR 1257+12 och dess tre kända planeter. Planeterna, som upptäcktes 1992, blev de första planeter som hittades utanför solsystemet.

Namnen blir Svenska Astronomiska Sällskapets förslag i den Internationella astronomiska unionens kampanj NameExoWorlds.

Förslaget är inspirerat av Tove Janssons roman Pappan och havet, en i den finländska författarens serie av böcker om mumintrollen. I boken lämnar muminfamiljen huset i Mumindalen och flyttar in i en fyr på en enslig ö i havet. Pulsarer som 1257+12 kan liknas vid fyrbåkar ute i universum, förklarar Markus i sin motivering.

– Planeterna kring pulsaren får representeras av några av de mest centrala karaktärerna i berättelsen. Längst in Lilla My, som är mindre och kvickare än de övriga inblandade. I mitten mumintrollet självt, den centrala figuren som håller samman berättelsen. Längst ut den kalla mårran som långsamt glider runt i utkanten och betraktar skeendet.

Tillsammans med andra förslag på namn för exoplaneter och stjärnor i 20 system går nu namnen vidare till allmän omröstning på NameExoWorlds.org. Nya namn har skickades in av astronomiorganisationer från hela världen med deadline den 15 juni. Omröstningen väntas börja under juni månad. I augusti avslöjas de nya namnen vid den Internationella Astronomiska Unionens 29:e generalförsamling i Honolulu, Hawaii.

Även andra svenska organisationer, bland dem Astronomisk Ungdom, väntas skicka in förslag.

En jury på fyra personer valde ut Markus Jansons förslag från namn som skickades in av allmänheten.

Juryn bestod av Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet, Catharina Wrååk, mer känd som barnboksförfattaren Jo Salmson, Maria Ehrenberg, regionbibliotekarie i Hallands län och amatörastronom, samt Robert Cumming, redaktör för Populär Astronomi.

Namnen som föreslås för planetsystemet PSR 1257+12, som ligger ca 1600 ljusår från jorden, är som följer. Pulsaren: Fyren; planet a (massa 0,02 gånger jordens): Lillamy, planet b (ca 4 gånger jordens): Mumin, planet c (massa ca 4 gånger jordens): Mårran.

För mer information om tävlingen, förslaget och exoplaneterna, kontakta Robert Cumming, robert.cumming@chalmers.se eller 070-493 3114.

Rulla till toppen