Pressmeddelande: Wictor, 17, får stipendium på Astronomins dag – firar med att visa upp stjärnorna

På lördag är det Astronomins dag och natt i hela landet och Wictor Arthur, 17 år från Mölndal, har ett särskilt skäl att fira. På en ceremoni vid Slottskogsobservatoriet i Göteborg ska han ta emot Svenska astronomiska sällskapets ungdomsstipendium, värt 5000 kronor – men sedan vill han visa stjärnhimlen i teleskop för andra.

Wictor Arthur, som går andra året på Polhemsgymnasiet i Göteborg, älskar astronomi och gillar att visa upp universum för andra. Att hantera teleskop är han van vid och sedan slutet av 2015 leder han visningar på Slottskogsobservatoriet. Där är han just nu observatoriets yngsta medarbetare.

Wictor Arthur Foto: R. Cumming
Wictor Arthur får Rosa Tengborgs ungdomsstipendium för 2016. Klicka för högupplöst version. Foto: R. Cumming (CC BY-ND 4.0)

– Att få förmedla mitt intresse till andra, och att få ”wow”-reaktioner, det är det som gör att jag brinner för det jag gör, säger Wictor.

Wictor har varit fascinerad av rymden sean han var liten. Sedan han började på observatoriet som 16-åring har han visat stjärnhimlen och berättat om astronomi för hundratals besökare. Samtidigt har han engagerat sig i Astronomisk Ungdoms göteborgsförening, GAUSS.

– Jag tycker det är jättekul att få lära framförallt yngre mer om universum, säger han.

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium på 5000 kronor delas ut av Svenska astronomiska sällskapet. Stipendiet delas ut på lördag den 8 oktober när Astronomins dag och natt firas på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg.

Astronomins dag och natt firas på många orter i hela landet, och i Göteborg presenteras flera föredrag med temat Månen tur och retur. När observatoriets tak öppnas blir månen ett självklart mål. Wictors personliga favorit på himlen är istället Malströmsgalaxen, även känd som Messier 51 – den ligger hela 23 miljoner ljusår bort, men syns bra från utanför Borås där han har sitt teleskop.

Bild: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI) och Hubble Heritage Team STScI/AURA
Wictors favorit på himlen: spiralgalaxen M 51 i en bild tagen med Hubbleteleskopet. Klicka för högupplöst version. (Bild: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI) och Hubble Heritage Team STScI/AURA)

Mer information:

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium på 5000 kr delas ut på Slottskogsobservatoriet i Göteborg lördagen den 8 oktober 2016.

Slottskogsobservatoriets program under Astronomins dag börjar kl 18:00 med flera föredrag om månen. Prisutdelningen planeras till kl 19:30.

För mer om Astronomins dag och natt i hela landet, se www.astronominsdag.se.

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium har tidigare tilldelats Assiye Süer, Frida Stenebo, Mikael Ingemyr, Robin Andersson, Elisabeth Werner, Anna Larsson och Josefine Nittler.

Svenska astronomiska sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att göra astronomi tillgängligt för alla. www.astronomiska.se

Astronomisk Ungdom, Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsförbund, har som syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige.www.astronomiskungdom.se

Kontakter:

Robert Cumming, pressansvarig, Svenska astronomiska sällskapet, 070-49 33 114 eller 031-772 5500, robert.cumming@chalmers.se.

Wictor Arthur: ring Robert Cumming så förmedlar han kontakt till Wictor.

Katja Lindblom, föreståndare, Slottskogsobservatoriet, tel. 0706-361629, epost slottsskogsobservatoriet@gmail.com

Rulla till toppen