Pressmeddelande: Hela Sverige blickar mot månen när Astronomins dag och natt firas den 8 oktober

Astronomins dag och natt firas i hela Sverige lördagen den 8 oktober. För första gången är festivalen en del av NASA-ledda Internationella månskådarnatten – International Observe the Moon Night. Månen står också i fokus för många av de 50 evenemangen som utgör den femte upplagan av Astronomins dag och natt.

Jesper Sollerman är professor vid Stockholms universitet och ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet, som koordinerar festivalen.

– Att se månen med egna ögon i teleskop är något man aldrig tröttnar på. Att upptäcka månen är för många andra ett första steg ut mot att upptäcka allt i universum, säger han.

Foto: Fredrik Palmén, Unga astrofotografer
Månen – för många det första steget mot en fascination med astronomi och universum. Foto: Fredrik Palmén, Unga astrofotografer

Ungdomsförbundet Astronomisk Ungdom lanserades under den första Astronomins dag 2012 och nu har över tusen medlemmar och ett tiotal lokala föreningar i hela landet. I år kommer Astronomisk Ungdom att göra ett uppseendeväckande försök på ett världsrekord.

– Med hjälp av en höghöjdsballong vill vi släppa ett pappersflygplan från den högsta höjden någonsin – och sedan återfinna det på marken igen. Vi vill inte bara titta på världsrymden utan också nå upp dit, säger Jennifer Andersson, ordförande i Astronomisk Ungdom.

Rekordförsöket, som sker över norra Värmland, kommer att sändas live på Tekniska museet i Stockholm.

Årets Astronomins dag och natt är det största hittills. I programmet för festivalen finns 50 evenemang på 38 orter, från Piteå i norr till Malmö i söder.

Koordinator för Astronomins dag och natt är Tuvalie Mellin, amatörastronom och aktivist i föreningen Örebro astronomi.

– På Astronomins dag och natt vill vi alla – amatörastronomer, forskare och rymdentusiaster – dela med oss av vår fascination med universum. Vi kan liksom inte hålla stjärnorna för oss själva, säger hon.

Fakta om Astronomins dag och natt

Höjdpunkter och siffor om Astronomins dag och natt 2016:

  • 50 evenemang arrangeras på 38 orter.
  • På 22 ställen erbjuds chansen att titta i teleskop
  • Minst 15 forskare håller föredrag.
  • Nio av landets observatorier håller öppet
  • På åtta orter visas solen på ett säkert sätt i speciella solteleskop.
  • Fem av landets science centers firar med aktiviteter för både vuxna och barn
  • Storpublik väntas på MegaHelg Rymd, som pågår 8 och 9 oktober på Tekniska museet i Stockholm. Astronauten Christer Fuglesang deltar den 9 oktober.
  • För första gången når Astronomins dag och natt utanför Sverige. Ett evenemang hålls i Finland, på biblioteleket i Raseborg i Ekenäs.

Mer om evenemangen

Mer som händer under Astronomins dag och natt 2016 efter landsdel.

NORRLAND

Det blir stjärnskådning i dramatisk miljö på stjärnträffen Norrland Star Party, som äger rum vid Döda fallet utanför Hammarstrand i Jämtland. I Umeå firar Umevatoriet månen med bland annat teamet som förbereder ett experiment till en månresa som ingår tävlingen Google Lunar X-Prize. Astronomins dag firas i Härnösand på Tecnichus, som bjuder barnen på resa bland stjärnor och planeter i husets planetarium. I Sundsvall firas Astronomins dag för andra gången på Heliåsskolan. I Piteå hålls ett star party under stjärnorna på Bredviksberget.

SVEALAND

Flera evenemang i Stockholm kan dra stor publik. På Tekniska museet firas astronomi och rymden hela helgen under namnet MegaHelg Rymd, där Christer Fuglesang är gäst den 9 oktober. På Vetenskapens hus varvas föredrag om supernovor och stjärnor med skådning med solteleskop och visningar av det stora AlbaNovateleskopet. Specialöppet blir det också på Observatorielunden hos Stockholms amatörastronomer, och på Saltsjöbadens observatorium där Ericssons Astronomiska Förening håller i trådarna. På Häggviksskolan i Sollentuna blir det föredrag om liv i universum av Elis Grönwald från nystartade skolinitiativet Astronomicentrum. I Västerås ordnas en rymdig heldag på Mälardalens högskola. I Uppsala blir det sol- och stjärnskådning från Observatorieparken. På Våghustorget i Örebro blir det astronomitält för femte året i rad. I Södertälje firas Astronomins dag på Tom Tits Experiment. Dagarna före Astronomins dag blir det astronomiska föredrag på skolor i Laxå och Hallsberg, samt på måndag 10 oktober i Lidingö. På Kyrkskolan i Ludvika blir det rymdaktiviteter under ledningen av Jenny Jansson, en mottagare av årets lärarpris från Kungl. Vetenskapsakademien. Den lokala astronomiföreningen i Avesta bjuder på föredrag och stjärnskådning. En utställning av rymdbilder ska locka besökare i Arvika – där det också blir sol- och stjärnskådning med teleskop.

GÖTALAND

Växjö satsar stort med en heldags aktiviteter på Katedralskolan som täcker allt slags ljus från radiovågor (fjärrstyrning av radioteleskop med Eskil Varenius, Chalmers) till gammastrålning (med astrofysiker Yvonne Becherini, Linnéuniversitetet). I Göteborg blir det föredrag och månskådning på Slottsskogsobservatoriet under Tintin-inspirerade rubriken Månen tur och retur. På Universeum är superkändisarna Isaac Newton och Galileo Galilei på plats när Historieforskarna spexar till astronomins historia. Rymdfysikern Jan-Erik Wahlund gästar Borås och håller två föredrag om solsystemets mest spännande månar. I Trollhättan samarbetar science centret Innovatum med Dalslands amatörastronomer och visar bland annat astronomiska bilder på storskärm, och till Molekylverstan i Stenungsund kommer astronomen Peter Forkman från Onsala rymdobservatorium. Utanför Linköping är det öppet hus hos Östergötlands Astronomiska Sällskaps observatorium. På Balthazar science center i Skövde uppträder Gunnar Sporrong, teleskopexpert känd från tv:s Genikampen. Astronom-radarparet Per Bjerkeli (Chalmers) och Jens Melinder (Stockholms universitet) återvänder till Industrimuseet i Norrahammar utanför Jönköping för att spåna bland planeter, galaxer och världens största teleskop. Forskarbesök blir det också på Västerviks museum med astronomen Stefan Larsson (KTH). Till Naturum i Fjärås Bräcka, Fjärås, kommer både chalmersastronomen Carina Persson och det mobila science centret Science Safari. I halländska Plönninge utanför Halmstad inviger Hallands astronomiska sällskap sitt nya observatorium. I Tånnö utanför Värnamo blir det bildvisning och diskussion om exoplaneter. I Smålandsstenar blir firas månen med bland annat tipspromenad. På Öland släpps en ny guide till öns allra mörkaste platser av Grönhögens Astronomiska Förening, som också ordnar stjärnskådning på forskningsstationen Station Linné utanför Färjestaden och föredrag på biblioteket i Borgholm. I Lund hålls forskarföredrag på universitetet, astronomen Karl Wahlberg Jansson berättar om rymden för barn på stadsbiblioteket och Vattenhallens planetarium bjuder på specialvisningar. I Malmö utlovar har populära Tycho Brahe-observatoriet i Oxie öppet hus med ett program av kortföredrag och stjärnskådning. På Högskolan i Kristianstad blir det både månskådning och föredrag; även i Karlskrona ordnas sol- och månskådning på allmän plats.

För en heltäckande lista över evenemang under Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se/program. Officiell hashtag för sociala medier är #astronominsdag.

För tips om månskådning den 8 oktober, se www.astronominsdag.se/manen eller hemsidan för International Observe the Moon Night.

Mer om Astronomins dag och natt

Astronomins dag och natt är ett initiativ av Svenska Astronomiska Sällskapet. Målet sedan starten 2012 är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för människor i hela Sverige. År 2016 firas Astronomins dag och natt för femte gången. För mer om Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se.

Mer om organisationerna bakom Astronomins dag och natt

Svenska Astronomiska Sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att göra astronomi tillgängligt för alla. www.astronomiska.se

Astronomisk Ungdom, Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsförbund, lanserades den 13 oktober 2012 i samband med det första Astronomins dag och natt. www.astronomiskungdom.se

Kontakter

Robert Cumming, pressansvarig för Astronomins dag och natt, 070-49 33 114 eller 031-772 5500, robert.cumming@chalmers.se. Robert kan förmedla kontakt till lokala arrangörer.

Tuvalie Mellin, koordinator för Astronomins dag och natt 2016, 0736-958936, tuvalie@astronominsdag.se

Jesper Sollerman, ordförande, Svenska Astronomiska Sällskapet, tel. 08-5537 8554, jesper@astro.su.se

Rulla till toppen