Pressmeddelande: Tre nya projekt tar Sverige närmare stjärnorna på Astronomins dag och natt

Foto: © Jörgen Tannerstedt
Vintergatan är tema för Astronomins dag och natt 2017. Mer om Vintergatan och bilden finns på astronominsdag.se/vintergatan Foto: © Jörgen Tannerstedt

Inför Astronomins dag och natt den 23 september lanseras tre nya projekt som ska få fler att upptäcka kosmos. Temat för Astronomins dag och natt är Vintergatan, vilket ska inspirera och uppmärksamma att få idag har tillgång till mörka stjärnhimlar. En ny utställning lyfter fram landets bästa astrofotografer – och jättemodellen Sweden Solar System byggs ut med nya himlakroppar i Göteborg och Malmö.

Jesper Sollerman är ordförande för Svenska astronomiska sällskapet, som koordinerat Astronomins dag och natt sedan starten 2012.

– Astronomins dag och natt har blivit större för varje år. Med årets tre nya satsningar siktar vi ännu högre, säger han.

Tema Vintergatan

Vintergatan är tema för Astronomins dag och natt 2017.

Vintergatsbandet syns som allra bäst på himlen i september. Men på grund av våra upplysta samhällen är det många som aldrig sett vår galax i all sin prakt. Tuvalie Mellin, projektkoordinator for Astronomins dag och natt, efterlyser smartare belysning.

– Att få se Vintergatan med egna ögon ger en wow-känsla och en direkt kontakt med rymden som inte liknar något annat. Temat för årets Astronomins dag och natt är Vintergatan därför att vi vill lyfta fram vår galax, och vad vi behöver släcka ner för att fler kan få uppleva den, säger hon.

Utställning Upptäck universum

En astronomisk vandringsutställning ska visa upp Sveriges bästa bilder av rymden.

– Ny teknik gör att allt fler kan fotografera natthimlen. Under de senaste åren har Sveriges astrofotografer lyckats förena konst och vetenskap med sina bilder, och de förtjänar en större publik. Med Upptäck universum vill vi att fler ska kunna upptäcka den svenska astrofotografins höjdpunkter, och det universum som fotograferna visar upp, säger Robert Cumming, projektledare för utställningen och redaktör för tidskriften Populär Astronomi.

Mer om Upptäck universum kommer du att kunna läsa på www.astronominsdag.se/utstallning.

Grundkarta © Google Maps; grafik: Populär Astronomi
Sweden Solar System: befintliga modeller och (rödmarkerade) där nya kan placeras. (Grundkarta © Google Maps; grafik: Populär Astronomi)

Solsystemets nykomlingar intar Sweden Solar System

En helt annan slags konst utgör världens största modell av solsystemet, Sweden Solar System, som har Ericsson Globe i Stockholm som solen och planetmodeller på många orter. Inför Astronomins dag och natt den 23 september tillkommer två nya himlakroppar. Sweden Solar System intar därmed äntligen storstäderna Göteborg och Malmö. I en ​ny tävling som ordnas av Populär Astronomi ska fler modeller projekteras.

De nya himlakropparna, Makemake och 2007 OR10, är båda dvärgplaneter och kallas ofta för kompisar till Pluto.

– Vårt solsystem blir en allt mer spännande plats, och vi vill att Sweden Solar System också ska spegla det, säger Peter Linde, ordförande för Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe som blir värd för den ena modellen i Malmö.

​Läs mer om tävlingen hos Populär Astronomi och se även hemsidan swedensolarsystem.se.

Mer om Astronomins dag och natt

Temadagen Astronomins dag och natt är ett initiativ av Svenska Astronomiska Sällskapet. Målet sedan starten 2012 är att göra det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för människor i hela Sverige. 2016 ordnades uppemot 50 evenemang på fler än 30 orter i hela Sverige. År 2017 firas Astronomins dag och natt för sjätte gången. För mer om Astronomins dag och natt, se www.astronominsdag.se.

Kontakter

Robert Cumming, pressansvarig för Astronomins dag och natt, 070-49 33 114 eller 031-772 5500, robert@astronominsdag.se

Tuvalie Mellin, koordinator för Astronomins dag och natt 2017, 0736-958936, tuvalie@astronominsdag.se

Jesper Sollerman, ordförande, Svenska Astronomiska Sällskapet, tel. 08-5537 8554, jesper@astro.su.se

Rulla till toppen