Pressmeddelande: Upptäck universum – ny fotoutställning visar upp stjärnhimlens prakt

Foton: M. Fransson, Z. Nagy, P. Rosén, M. Stålnacke, G. Strand, J. Tannerstedt
Tidigare bilder från fotograferna som deltar i Upptäck universum. Klicka för att se i större format. Foton: Martin Fransson, Zoltan Nagy, Peter Rosén, Göran Strand, Mia Stålnacke och Jörgen Tannerstedt

Upptäck universum är en ny utställning med fotografier av stjärnhimlen. Till utställningen, som blir den första i sitt slag i Sverige, bidrar sex av landets främsta astrofotografer med tre bilder var. Bilderna visar allt från solen, månen och norrsken till vackra nebulosor och fjärran galaxer. Utställningen visas på flera platser i landet med start på Astronomins dag och natt den 23 september.

Jesper Sollerman är ordförande för Svenska astronomiska sällskapet, som sedan 2012 ligger bakom festivalen Astronomins dag och natt, och som nu tagit initiativ till utställningen.

– Vi är många i Sverige som bor i upplysta städer. Många, särskilt unga, har aldrig fått ta del av en av våra största naturresurser: stjärnhimlen. Med utställningen vill vi visa upp vår underbara stjärnhimmel och uppmärksamma några av de fotografer som skickligt fångar den på bild, säger han.

Utställningen visas på många olika platser runt om i Sverige. För närvarande planeras visningar på följande orter:

  • ​Luleå, på Tekniska huset, med start den 23 september
  • Örebro, på affärscentrum Krämaren, med start den 23 september
  • Norrköping, på Visualiseringscenter C
  • Göteborg, på Universeum
  • Skövde, på Balthazar Science Center, och
  • Stenungsund, på Molekylverkstan och Kulturhuset Fregatten.

Fler platser tillkommer.

Bilderna i utställningen är tagna av några av Sveriges mest kända och skickligaste astrofotografer – fotografer som specialiserar sig på att avbilda himlafenomen. Fotograferna har alla figurerat de senaste par åren när tidskriften Populär Astronomis utsett årets Bästa svenska astronomibild.

Fotograferna är som följer (med länkar till respektive hemsida)

Mer om utställningen

Utställningen består av 18 fotografier. De kompletteras med bildtexter och två informationsplanscher, en om vår galax Vintergatan, och en om ljusföroreningar. Läs mer om utställningen och när och var den visas på astronominsdag.se/utstallning. Vintergatan är dessutom tema för Astronomins dag och natt 2017.

Huvudsponsor för utställningen är ​Crimson, som också bidrar med högkvalitativa utskrifter för utställningen. Planscherna görs av föreningen Örebro astronomi.

Kontakter:

Robert Cumming, pressansvarig för Astronomins dag och natt, 070-49 33 114 eller 031-772 5500, robert@astronominsdag.se. Robert förmedlar kontakt till fotograferna.

Tuvalie Mellin, koordinator för Astronomins dag och natt 2017, 0736-958936, tuvalie@astronominsdag.se

Jesper Sollerman, ordförande, Svenska Astronomiska Sällskapet, tel. 08-5537 8554, jesper@astro.su.se

Rulla till toppen