Pressmeddelande: Jubilerande Svenska astronomiska sällskapet firar 100 år med att höja entusiaster till skyarna

På lördag den 26 oktober 2019 firar Svenska astronomiska sällskapet sitt 100-årsjubileum. Det firas med prisutdelningar till unga entusiaster, forskarkonferensen Astronomdagarna, som äger rum i Stockholm den 24-26 oktober, och ett föredrag för allmänheten med Fråga Lunds rymdfysiker Gabriella Stenberg Wieser.

Idag skulle vi kalla dem rymdnördar. Den 6 oktober 1919 var det några distingerade herrar som samlades på restaurang Rosenbad i Stockholm – en av dem var den framtida statsministern Hjalmar Branting – för att grunda Sveriges äldsta organisation för alla som älskar stjärnorna.

Svenska astronomiska sällskapet föddes. Nu 2019 år senare är det åter dags för fest, färska forskningsrön, föredrag – och prisutdelning.

Sveriges mest folkkära rymdforskare på scen

Gabriella Stenberg Wieser, känd från SVT:s Fråga Lund, är rymdfysikern vid Institutet för rymdfysik i Kiruna som tack vare sina tv-framträdande blivit en favorit, särskilt bland unga. Hon håller årets Nordenmarkföreläsning under rubriken “En rymdforskares vardag”, och föreläsningen är givetvis öppen för allmänheten.

Det är den elfte gången som Nordenmarkföreläsningen ges i samband med Astronomdagarna.

Gabriella Stenberg Wiesers föreläsning börjar kl 15:30 den 26 oktober på AlbaNova Universitetscenter vid Roslagstull i Stockholm. Evenemanget finns på Facebook.

Unga astronomer får varsitt stipendium

Jennifer Andersson och Måns Holmberg tilldelas Rosa Tengborgs ungdomsstipendium på 5000 kronor var.

Jennifer och Måns är tidigare och nuvarande ordförande för Astronomisk Ungdom, Sveriges rikstäckande gemenskap för unga som är intresserade av astronomi och rymdfart.

– Astronomisk Ungdom har fått en riktig raketstart sedan det grundades 2012. Måns och Jennifer har spelat nyckelroller i att bygga upp organisationen. De har varit ledare, de har spridit kunskap och glädje, och de har varit viktiga röster för unga som gillar astronomi och rymden, säger Jesper Sollerman, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Bakgrund: ESA/Hubble & NASA; Foton: Astronomisk Ungdom; R. Cumming; IRF/Annelie Klint Nilsson; NASA
Några av huvudpersonerna när Svenska astronomiska sällskapet firar sitt hundraårsjubeleum: pristagarna Jennifer Andersson, Måns Holmberg, Margareta Malmort och Charlotte Helin samt gästföreläsare Gabriella Stenberg Wieser. Bakgrundsbild på stjärnhopen Westerlund 1: ESA/Hubble & NASA. Foton: Astronomisk Ungdom; Alexis Brandeker; R. Cumming; IRF/Annelie Klint Nilsson; NASA

Pris för entusiaster som fört ut astronomi till allmänheten

Svenska astronomiska sällskapet delar även ut ett speciellt jubileumspris till tre projekt som framgångsrikt kommunicerat astronomi till unga och allmänheten.

Margareta Malmort (Täby) är skaparen bakom utställningen Och jorden hon snurrar som förtrollat tusentals barn och visat hur himlens ständiga förändringar hänger ihop med hur solen, månen och vår egen jord rör sig. Hon tilldelas 7000 kr.

Gösta Gahm (Saltsjöbaden) och Nils Brenning (Stockholm) är initiativtagarna till Sweden Solar System, världens största skalmodell av solsystemet (med Globen som solen). Sweden Solar System förenar konst med vetenskap och har gett många platser i Sverige ett unikt nytt förhållande till himlakropparna. Det är Sveriges på alla sätt största projekt för att begripliggöra rymden. Sweden Solar System får 7000 kr.

Hallands Astronomiska Förening, med bas i Plönninge utanför Halmstad, tilldelas 7000 kr som tas emot av ordförande Charlotte Helin. Föreningen har tillsammans med samarbetspartners under mer är 10 års tid byggt upp ett eget observatorium, ordnat otaliga vetenskapskaféer, startat och drivit det unika mobila science centret Science Safari och visat upp stjärnhimlen för tusentals hallänningar.

Mer om priserna, prisutdelningen och Astronomdagarna

Samtliga priser delas ut på AlbaNova Universitetscenter i Stockholm lördagen den 26 oktober 2019 under konferensen Astronomdagarnas sista dag.

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium har tidigare tilldelats Assiye Süer, Frida Stenebo, Mikael Ingemyr, Robin Andersson, Elisabeth Werner, Anna Larsson, Josefine Nittler, Wictor Arthur, Cornelia Ekvall och Anna Olsson.

Astronomdagarna är en konferens för Sveriges astronomer, både forskare och amatörer, som äger rum vartannat år. Astronomdagarna 2019 arrangeras av Stockholms universitet i samarbete med Svenska astronomiska sällskapet. https://www.astro.su.se/om-oss/evenemang/astronomdagarna-2019

Mer om Svenska Astronomiska Sällskapet och 100-årsjubileet

Svenska astronomiska sällskapet har sedan det grundades 1919 arbetat med att göra astronomi tillgängligt för alla. Det har över 3000 medlemmar i hela landet och ännu fler är knutna till sällskapet via 11 medlemsföreningar. Svenska astronomiska sällskapet ger även ut Populär Astronomi, Sveriges ledande tidning för astronomi och rymdfart. www.astronomiska.se

Svenska astronomiska sällskap firar hundraårsjubileet på flera sätt. På jubileumsbloggen 100 astronomiska (​100.astronomiska.se) läggs under året upp ett hundra artiklar om historiska personer och spännande händelser inom den svenska astronomin. Tidskriften Populär Astronomi firar jubileet med fyra specialnummer under året, med teman månen, svarta hål, Sverige i rymden, respektive framtiden.

Astronomisk Ungdom, Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsförbund, har som syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige. www.astronomiskungdom.se

Kontakt och bilder:

Robert Cumming, pressansvarig, Svenska astronomiska sällskapet, 070-49 33 114 eller 031-772 5500, robert.cumming@chalmers.se. Robert förmedlar kontakt till samtliga pristagare och tillhandahåller högupplösta bilder.

Rulla till toppen