Med de färska och fantastiska bilderna från Webbteleskopet och de första stegen mot att landa på månen igen är det hög tid att fira! Astronomins dag och natt uppmärksammar i hela Sverige de banbrytande framgångarna inom astronomi och rymdfart som sker i denna stund!

Årets tema, “Universums alla solsystem”, speglar inte bara alla de spännande exoplaneter som upptäckts senaste tiden, utan också klivet in i en ny rymdålder med rymdturism, revolutionerande rymdteleskop, den första kvinnan på månen och planer på Mars-kolonisation!

Bland våra drygt 30-talet arrangörer finns Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö, Slottskogsobservatoriet i Göteborg, Visualiseringscentret i Norrköping, Tekniska museet i Stockholm, 2047 Science Center i Borlänge och Teknikens Hus i Luleå. Tillsammans anordnar vi teleskopvisningar, workshops, föreläsningar, temadagar och mycket mer. Se astronominsdag.se.